Sabtu, 19 Mac 2011

Utusan - Jenayah - Warga emas di halau, di tumbuk keluarga sendiri


KUALA KUBU BHARU 18 Mac – Selama 18 tahun, Wong Soo Tian (gambar) sanggup merantau ke Indonesia bekerja di beberapa kem pembalakan di tengah hutan belantara semata-mata mahu mencari rezeki untuk menyara isteri dan tiga anak tercinta.

Sepanjang tempoh tersebut, Soo Tian tidak pernah melupakan tanggungjawab sebagai suami dan bapa apabila setiap bulan mengirim wang untuk perbelanjaan keluarga, malah sentiasa mencari kesempatan pulang ke tanah air menjenguk mereka jika ada kelapangan.

Namun, Soo Tian kini berusia 81 tahun tidak menyangka akan dibuang oleh isteri dan anak-anak selepas bersara hanya kerana mereka enggan menjaga dirinya yang sudah tua.

Lebih malang, lelaki warga emas ini bukan sahaja tidak dibenarkan tinggal di rumah sendiri di Kampung Chong 5, Rasa di sini, malah turut ditumbuk dan diugut bunuh oleh anak sulungnya semasa merayu untuk menumpang berteduh di situ, petang semalam.Soo Tian ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah Hulu Selangor di sini hari ini memberitahu, sebelum kejadian beliau menumpang di rumah saudaranya.


Pembaca : itu lah abaikan kasih sayang terhadap keluarga, pergi kerja jauh-jauh buat apa...
Penulis : Itulah pengorbanann namanya, kalau dia tak pergi kerja jauh-jauh. Anak dia pun takde, mati dari dulu lagi.. kelaparan..


Bab-bab warga tua di halau, di pukul, di herdik. Penulis akan merasa sangat sebak, dan kadang kala mengaliskan air mata. Katakan lah apa yang anda ingin, hati tisu ke macam perempuan ke dan lain-lain kata yang menyebabkan diri anda sendiri tidak mempunyai rasa simpati dan sekali gus berada dalam kategori kemungkinan besar berbuat demikian.Apa perasaan pembaca apabila kawan rapat, tido sebantal, duit kongsi sikit sama sikit, masalah di bahagi rata. Hanya untuk mendapati satu hari dia senang pergi begitu saja. Yang kita ni rindu pada dia bila berjumpa ingin berborak dikatakan tidak kenal, dikatakan jahat, dikatakan pemalas. Penulis minta pembaca feel akan keadaan ini... pernah lalui peristiwa seakan-akan begini?

Lagikan seorang ayah yang mengorbankan segalanya untuk anak bini hanya untuk di halau dan dipukul kemudian harinya. Apa yang penulis fikirkan mereka berhempas pulas di waktu mudanya untuk anak bini, hanya mengharapkan satu masa akan di hargai dan dijaga dengan baik setelah kederatnya di kerah demi keluarga. Tapi apa yang di peroleh ialah, jalan untuk mengerahkan lagi tenaga untuk mencari sesuap nasi. Kerana tiada tempat lagi yang di namakan keluarga, anak atau bini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan