Rabu, 7 September 2011

Perlukah meletakkan duit raya minima?

Berang duit raya RM1KUALA TERENGGANU: Gara-gara tidak berpuas hati enam cucunya hanya mendapat duit raya RM1 daripada ibunya, seorang warga emas berusia 60 tahun gagal mengawal diri apabila menyerang dua adik perempuannya dengan merosakkan harta benda serta menghamburkan kata-kata kesat berbaur ugutan dalam kejadian Jumaat lalu.
Difahamkan kejadian berlaku selepas lelaki terbabit yang berlainan bapa dengan mangsa naik berang apabila enam cucunya hanya memperoleh duit raya RM1 daripada ibunya berusia 84 tahun sebelum menuduh kononnya dua adiknya itu mengawal duit ibunya yang sudah uzur. Pembaca : bukan ke duit raya sekadar yang mampu, dan hanya perencah perayaan?
Penulis : barangkali kene buat signboard " duit raya rumah kami RM1", baru dapat elak tragedi macam nih kot.


kejadian seperti ini amat mengejutkan dan menyedihkan. mari kita lihat seketika pada gambar mangsa di atas. Pagar tak cat, rumah pun rumah kampung, rumput pun rumput biasa biasa jek... bukan rumput karpet pun.

melihat kepada keadaan rumah kita sudah boleh menganggarkan harapan duit raya yang akan dapat. Mungkin penghayatan terhadap raya kurang, menjadikan orang lupa untuk bermaaf-maafan. Malah berserang-serangan.

Ingatlah, tak semua orang mampu memberikan duit raya. Sekiranya duit rayalah yang di kejar untuk beraya. Maka tanya dulu pada tuan rumah ada duit raya tak, berapa ringgit? huhu....
Tiada ulasan:

Catat Ulasan